Přejít na produktové menu

Podélně plochá noha

Podélně plochá noha, pes planus Podélně plochá noha

Charakteristika deformity: Pod pojmem podélně plochá noha se rozumí stav, kdy dochází k oploštění podélné klenby na vnitřní straně chodidla. Dalším příznakem bývá vbočené (valgózní) postavení paty. Jedná se o nejčastější ortopedickou vadu nohy a může negativně ovlivnit  váš stereotyp chůze, adaptaci chodidla na nerovnosti a nárazy. Taktéž vede ke změně zatížení kotníku, koleních a kyčelních kloubů, a změně postavení páteře.

Příčiny a příznaky: Hlavními příčinami vzniku ploché nohy je nedostatečná pevnost vazů (zvýšená laxicita), nadváha a nošení nevhodného typu obuvi. 
Mezi první příznaky ploché nohy patří pocit únavy nohou, hlavně po zátěži delší chůzí a stáním, otoky a pocit těžkých nohou. Předejití tomuto problému lze včasnou návštěvou odborníka a instalací ortopedických vložek do bot.  Často se tyto potíže vyskytují u povolání spojené s dlouhým stáním. Taktéž u sportovců v důsledku nesprávného postavení nosných kloubů mohou vznikat bolesti až zranění měkkých struktur v oblasti kotníku, kolene (např. mediálního menisku) a třísel. Všem těmto problémům je možné předcházet správnou zdravotní obuví a ortopedickými vložkami.

E-shop „Radost v každém kroku...“


Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři