Přejít na produktové menu

Plochá noha - problém rozšířenější než chřipka

Dá se říct, že život je takový, jak se k němu postavíte. Jenže co s tím, když jsou naše nohy bolavé, oteklé a ne a ne se zlepšit? Mezi jedny z nejběžnějších ortopedických potíží patří plochá noha. Tytam jsou doby, kdy právě tohle onemocnění bylo oblíbeným důvodem pro osvobození od vojenské služby. Dnes o ploché nohy už nestojí ani potenciální branci. Co se s tím dá dělat? Jak ploché nohy poznáme? Plochá noha - problém rozšířenější než chřipka
Noha a chodidlo je velmi komplexní systém, navzájem vyvážené spojení šlach, kloubů a kostí dodává naší klenbě pružnost těla luku. Vždyť naše nohy ujdou za život průměrně více než 100 000 km - a to je něco překážek. Aby chodidlo vyrovnalo nárazy způsobené celou tělesnou vahou a také vyrovnalo nerovnosti země, po které kráčí, musí být optimálně pružné.
 
Plochá noha je problém připomínající problém stavitelů středověkých katedrál. Jak postavit dostatečně pevnou klenbu, aby se nezhroutila a unesla celou váhu střechy a věží? Příroda je moudrá, a tak už se jako miminka rodíme se zcela perfektně seřízeným aparátem našich nožiček. Rozumíte správně, se zdravými nožičkami se narodí více než 99 % dětí. Přesto 80 % dospělé populace má chybné postavení nohou.
 

Druhy a příčiny ploché nohy

Plochá noha se dělí na podélně a příčně plochou, stejně jako typy naší klenby. Podobně jako u žebrové klenby v katedrále, obě dvě klenby se navzájem doplňují, aby naše chodilo bylo všestranně pružné. Příčně plochá noha vede ke snížení příčné klenby a ztrátě pružnosti chodidla, podélně plochá noha kromě snížení klenby také přináší komplikace vbočení vnitřního kotníku dovnitř a také vzniku tzv. halluxových kloubů (vbočený palec).
 
Plochá noha vzniká nejvíce v dětském věku až do věku puberty, kdy máme ještě možnost fixaci nohy ovlivnit. Zhoršení potenciálního problému pak zažíváme i během dospělosti. Příčiny rozvoje ploché nohy jsou v dětském a dospívajícím věku zejména nevhodná obuv, málo pohybu či naopak přílišná zátěž formou výkonnostního sportu. Také obouvání kojenců a stavění na nožičky předčasně než se chodilo vyvine, je jedním z nejčastějších důvodů. V dospělosti jsou to pak nejčastěji důvody spojené opět s nevhodnou obuví, pracovní vytížení spojené s dlouhým stáním, změny v hustotě kostí spojené s těhotenstvím a menopauzou a také sport bez adekvátního obutí - s jarmilkami prosím již neběhejte.
 
Problém a řešení
Problém ploché nohy pociťujeme nejen ve formě bolavých nohou, postupně nám také zasahuje opěrný aparát - pánev, páteř, a tak plochou nohou trpí doslova celé tělo. I kvalita spánku. Celé tělo nám vrací pocit bolesti, nepohodlí. Vždyť jak stojíme, tak si i lehneme… Problém má také tři stupně - lehký, střední a silný. U lehké ploché nohy i u střední pomůže adekvátní obutí, ortopedické vložky, fyzioterapie. Také chůze naboso na měkkém terénu, snížení hmotnosti, snížení jednostranné zátěže způsobené nevhodným obutím či pracovním režimem. Odborně a na míru vytvořená ortopedická vložka je základ pro korekci návyku chůze. Při vážnějším postižení je již nutná spolupráce s lékařem, případně operativní zásah.
 

Prevence ploché nohy

Jako u všech našich problémů, neexistuje žádné rychlé řešení pouze na plochou nohu. Je důsledkem našeho životního stylu, který můžeme ovlivnit, také chybných rozhodnutí našich rodičů, s čímž nic neuděláme. Co však můžeme udělat již dnes je:
 
a) vybírat si obuv, která je skutečně ortopedicky zdravá
b) nechat si vyšetřit svá chodidla - například u nás a zejména, jste-li aktivní sportovci
c) nechat si vyrobit ortopedické vložky
d) o své nohy se starat - masírovat je, chodit na boso, odlehčovat jim
e) změnit svůj životní styl - využívat krátké procházky, snížit svou hmotnost
 
Máte dotazy? Obraťte se na nás, rádi Vám poradíme
E-shop „Radost v každém kroku...“


Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři